Niet mogen samenkomen, de 1½ meter, niet onnodig naar buiten of in contact met anderen. “Ik vind het niks”, zei ik gisteren voor de camera in een lege zaal. Daar moest ik de preek voor de komende zondag in Ede opnemen. Degene die de video opnam liep aan het begin van de preek naar buiten. Niemand meer! Op zo’n moment voel je hoe het is als je niet gewoon fysiek in één ruimte samen kunt zijn. Ja, zelfs met mensen die je minder zouden liggen of waarmee je doorgaans geen contact had – ik mis ze! Psalm 133 is waar: “Ziet, hoe goed en hoe liefelijk is het als broeders ook tezamen wonen”. Hoe kan ik samen met alle heiligen proeven hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte van de liefde van Christus” (Efeziërs 3:18-19) als we niet met al onze zintuigen elkaar kunnen ontmoeten?

Het is even wennen. Ik moest me even over mijn digitale weerstand heen zetten. Net als bij de app van Eerst Dit op mijn telefoon: de dagelijkse bijbelse overdenking die ik nu ontvang (en waarover ik begin februari sprak). Die komt nu des te meer van pas! Heb je ‘m nog niet? Installeer deze app.

Na een paar weken ben ik inmiddels gewend aan vergaderingen via het beeldscherm. Afgelopen dinsdag plopte het hele bestuursteam voor mijn neus op. Ah, daar zijn ze! Behalve dat mijn oren (telefoon) en vingers (appen) zeer opgewarmd zijn geraakt heb ik nu ook vierkante ogen (beeldscherm vergaderingen). En toch…ook dit nieuwe brengt weer iets. Ja, ik zou ze liever live ontmoeten, maar het doet me goed de ander weer te zien. En je kunt er meer mee dan je denkt. Ik zag een prachtig voorbeeld van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Een orkest, wat kan je daarmee als je niet bij elkaar kunt zijn? Heel veel, zo blijkt! Hoe klinkt “Vreugde vreugde louter vreugde” als je van elkaar gescheiden bent? Kijk hoe creatief je ook digitaal samen kunt zijn.

Laten we de wegen die beschikbaar zijn ten volle bewandelen om met elkaar onderweg te zijn. Tot het moment dat we elkaar weer in levende lijve kunnen ontmoeten en omarmen – ja, letterlijk!

Broederlijke hug (ja, helaas nu even digitaal).

Ds. Jan-Martin Berghuis

Oud-interim voorganger van de Schutse