Puzzelen, geen cryptogram of sudoko. Nee, ik bedoel een doos met 1000 stukjes, waar je één mooie plaat van kan maken als ze allemaal op de juiste plek liggen.
Hier ben ik mee begonnen, toen ik een aantal jaren geleden stil gezet werd. Daar zit je dan thuis en wat dan? Mijn vriendin Hilde uit België stuurde me een puzzel van 500 stukjes. En na deze puzzel volgden er velen van 1000 stukjes. Puzzelen, een leuke en ontspannen bezigheid (dat vindt niet iedereen overigens), maar het is meer dan dat. Puzzelen heeft me veel geleerd. Eén van die lessen wil ik met jullie delen.

Afgelopen weken ben ik bezig geweest met een puzzel van de Nachtwacht. Je weet wel dat schilderij van Rembrandt. Hij schilderde de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad.
De achtergrond van het schilderij is enorm donker. De figuren springen er uit. Na een kijkje genomen te hebben in de doos, ontdekte ik dan ook dat veel stukjes heel donkergekleurd waren. Het eerste wat je doet, wanneer je gaat puzzelen is gelijke kleuren bij elkaar zoeken. De lichte stukjes had ik snel gevonden. De trommel, het meisje en de man in het lichte tenue had ik in een mum van tijd tevoorschijn getoverd. De man in het rood en een aantal gezichten heb ik met een beetje geduld ook voor elkaar gekregen. Maar nu liggen daar nog heel veel donkere stukjes. Of ik ze in elkaar weet te passen? Ik weet het niet, maar ik geniet eerst van de lichtpunten!

De achtergrond van het schilderij is donker. Dat doet me denken aan de omstandigheden waar we met z’n allen in zijn beland ook in de gemeente. We worden beperkt in ons samenkomen. We moeten het zonder die handdruk of knuffel doen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen niet meer fysiek in de gemeente komen. Anderen zien jammer genoeg niet meer de noodzaak van samenkomen in en blijven thuis. De toekomst is onzeker.
En toch zijn er ook mooie dingen. Zegeningen in de vorm van mensen die oplichten. Afgelopen jaar kwamen twee nieuwe mensen de raad met veel enthousiasme versterken. Dit jaar werden twee kindjes geboren (en een derde kleine is op komst!). Zondag vierden we een opdraagdienst. Dit jaar hebben twee families zich als vrienden verbonden aan de gemeente. Aan het multimediateam en commissie diensten werden nieuwe enthousiaste medewerkers toegevoegd. Verschillende mensen hebben zich beschikbaar gesteld om te zingen voor de gemeente…..
Deze snel zichtbare zegeningen, maar ook die je iets minder snel ontdekt (dat ene bemoedigende woord of gebaar van die broeder of zuster) laten we ze koesteren en er van genieten!

En hoe en waar de donkere omstandigheden toe leiden? We weten het niet.
Een puzzel heeft zijn tijd nodig. En weet je wat ook helpt? Hilde komt dit weekend om mee te puzzelen. Gegarandeerd dat er heel wat donkere stukjes op hun plek vallen.
Alleen zie je het niet, maar samen…

Ds. Erik van Duyl

Voorganger de Schutse