Wel eens een cursus parachute springen gevolgd? Nou ik niet! Ik heb een dijk van een hoogtevrees. Voor geen goud waag ik die sprong. Toch schrijf ik er over, omdat ik las over een cursist die vertelde wat hij daar geleerd had. Een les die bij mij is blijven hangen.
De instructeur hielp hem en de andere cursisten bij het opvouwen van de gebruikte parachutes. Dat is ongelooflijk secuur werk, want als je jouw parachute niet precies volgens de regels opvouwt, kan dat je dood betekenen. Zo’n ding blijft dan ineengevouwen ergens steken zodra jij gesprongen bent. Tja en dan kun je het allemaal wel vergeten….
Om die reden moest hij altijd bij een volgende sprong zijn eigen parachute uit de kast halen en niet die van een ander. Maar op een dag bleek dat iemand  de kast had opgeruimd. Hij of zij was vergeten de naamkaartjes op de parachute te leggen. Toen moest iedereen een parachute nemen waarvan hij dácht dat die van hem was… Dat was het moment dat hij leerde wat geloven betekent: vertrouwen. Vertrouwen op het werk van een ánder.
 
Misschien heb je net als ik hoogtevrees. Niet letterlijk, maar wel als het gaat om een sprong waar je voor staat; wanneer lastige keuzes van je gevraagd worden of je geconfronteerd wordt met iets wat te moeilijk lijkt. Durf je toch te springen, ook al heb je de kriebels in je buik? De volgende (berijmde) Psalm spreekt over die ene parachute waarvan je zeker bent dat die opengaat als jij valt, deze zal je dragen door alles heen.

God zij geprezen met ontzag
Hij draagt ons leven dag aan dag.
Zijn naam is onze vrede.
Hij is het die ons heeft gered.
Die ons in de ruimte heeft gezet en leidt met vaste schreden
Hij die het licht roept in de nacht,
Hij heeft ons heil teweeggebracht,
Dat wordt ons niet ontnomen.
Hij droeg ons door de diepte heen,
De Here Here doet alleen ons aan de dood ontkomen.

Deze maand begint de lijdenstijd. Een tijd die ons er aan herinnert dat Jezus de weg van deze Psalm ging. Hij koos er voor om de sprong te wagen. Hij wist van de parachute en sprong.
En jij?

Ds. Bathseba Luttjeboer

Pastoraal werker van de Schutse

X