Over...

... onze voorganger: als voorganger is het mijn verlangen om samen met de gemeente te zoeken naar het hart van Christus Jezus...

Onze voorganger

Hallo, mijn naam is Erik van Duyl. Sinds maart 2023 ben ik als voorganger verbonden aan baptistengemeente de Schutse in Hoogeveen.

Het is mijn verlangen om samen met de gemeente te zoeken naar het hart van Christus Jezus, de gekruisigde en opgestane Heer, en naar vormen van oprechte naastenliefde. Dit, opdat we samen een getuigenis zullen zijn van Hem die ons eerst heeft liefgehad. Naar ik hoop en verwacht mag ik samen met mijn vrouw jaren van zegen tegemoet zien binnen de baptistengemeente de Schutse.

Mijn jeugd
Ik ben op 10 juli 1966 geboren in de gemeente Ridderkerk en opgegroeid in het dorp Bodegraven. Als randkerkelijke jongere bezocht ik het ‘Flevofestival’ van Youth for Christ. Daar werd mijn hart voor het eerst geraakt door Jezus. Als enthousiaste pasbekeerde christen werd ik actief in een koffiebar wat destijds een veelvoorkomende werkvorm van evangelisatie was. Na de middelbare schooltijd ging ik op kamers in Ede voor een opleiding aan de sociale academie wat nu onder de CHE valt.

Getrouwd
Daar leerde ik mijn vrouw Ineke kennen. Op 26 augustus 1987 traden we, nog jong van leeftijd, in het huwelijk. Samen hebben we drie kinderen gekregen: Jerem, Melanie en Tirsa. Inmiddels hebben we vijf kleinkinderen.

Studie
In de eerste jaren was ik werkzaam in de maatschappelijke dienstverlening. Na een paar jaar pakte ik de studie weer op en volgde de achtjarige opleiding aan het baptistenseminarium. Een lang traject en een pittige tijd met twee parttime banen en een jong gezin. Het heeft de nodige toewijding van mij en mijn lieve echtgenote gevraagd. Aan het eind van de opleiding verkozen wij het om te gaan werken in een Twents pastoraal zorgcentrum.

Voorganger
Na vijf jaar bediening in het pastoraat en toerusting stond ik open voor een beroep als voorganger. Dit beroep kwam vanuit Harlingen; een pittoresk Fries havenstadje met de veerdienst naar twee Waddeneilanden. Aansluitend heb ik de ‘Parkkerk’ in Leeuwarden gediend. In de Friese jaren was ik tevens hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Baptisten.NU’.
Na tien jaar in Friesland volgde de uitdaging van een beroep naar Veenendaal. Dit is een grote Baptistengemeente rijk aan jongeren en kinderen. U zult begrijpen; het was een hele uitdaging om daar voorganger te zijn. Ook in deze jaren heb ik gezocht naar een eigen toonzetting als aanvulling op hetgeen er al was. In deze periode heb ik mij vooral ingezet voor een beweging naar de samenleving. Dit vanuit de gedrevenheid om het Evangelie samen uit te dragen. De gemeente heb ik waar mogelijk geprikkeld om het christelijk geloof handen en voeten te geven. Dit door gerichte evangelisatie, bewogen zorg, open kringenwerk en praktische prediking. Naast mijn bediening als voorganger was ik in deze jaren bestuurslid bij de Johanniter Opvang.

Dubbel beroep
In 2017 heb ik een dubbel beroep aangenomen naar de baptistengemeente Apeldoorn (66% dienstverband) en gemeente ‘De Regenboog’ in Emmeloord (33% dienstverband). Ernaast ben ik deze jaren als vrijwilliger bij de Voedselbank actief geweest. Het dienstverband met baptistengemeente Apeldoorn wordt nu geruild met één in baptistengemeente ‘de Schutse’. De beroepingscommissie heeft me echt los moeten weken, want ik heb met deze gemeente goede jaren gekend. Het dienstverband in Emmeloord wordt overigens voortgezet. Op vrije zondagen zult u mij waarschijnlijk niet tegenkomen, daar ik vrijwel elke zondag uit spreken ben.

Ik ben bereikbaar via email adres: voorganger@deschutse.net.

In Christus verbonden,

Erik van Duyl