Eerste adventDecember is de maand van advent. De periode voor Kerst. We tellen af naar 25 december en vervolgens naar het einde van het kalenderjaar. Aftellen naar “de Komst” van Jezus Christus. Want dat is eigenlijk de betekenis van advent. Toch wil ik dit keer rondom dit thema niet vooruitkijken, maar eens achterom kijken. Dat doet de bijbel immers ook als het gaat om de komst van Jezus.

Neem nu Matthëus. Matthëus begint zijn evangelie met een geslachtsregister. Hij kijkt terug naar de herkomst van Jezus Christus. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Als wij willen weten wie iemand is dan begrijpen we die ander vaak beter als we zijn of haar achtergrond kennen. Wie ben je? Van wie ben jij er één? Welke vooropleiding heb je gehad? Naar welke kerk ga je? Ben je ook gedoopt? Het zijn allemaal vragen die voor ons relevant kunnen zijn om iemand beter te leren kennen en te begrijpen.

In de kerst en adventsperiode past het beleven van vroeger ook heel goed bij de kerstbeleving op straat. Het werkt tegenwoordig sfeerverhogend om een moment van terugkijken te beleven. De kerst moet een zo nostalgisch mogelijk gevoel geven. Daar waar de stad in de Dickens-sfeer wordt aangekleed stromen de mensen toe. Glühwein en chocolademelk doen ook mee. Alles wat van vroeger is wordt dan ook als sfeerverhogend ervaren. Het maakt de mensen warm tijdens de koude decemberdagen.

Ook de bijbel daagt ons uit om rondom de geboorte van Jezus eens terug te kijken naar vroeger. Staan er immers in het Oude Testament al niet verschillende profetieën die de komst van de Messias al hebben voorzegt? Vooral Mattheus neemt ons daarin volop mee terug in de oude profetenboeken.

Weet u, die momenten van terugkijken in de bijbel zouden prima passen binnen deze beleving. Het zijn aanwijzingen van God waar we ons aan kunnen verwarmen als een knapperend haardvuur. Ik wens u toe dat u zich richting de kerst steeds meer en meer mag opwarmen en verwonderen over het plan van God. Het plan van God om mens te worden om als redder van de mensen onder ons te komen wonen. Het is een mooi kerstverhaal. Het is het echte kerstverhaal! Probeer maar eens op te letten welke beloften God al had gegeven. Zijn plan lag al klaar. Zo kan ook in de kerk een kijk op vroeger de sfeer van kerst verhogen. Omdat we Gods liefde gaan zien die er al die tijd al was en ook nu voor ons is.

Ik wens u alvast een fijn advent en gezegende kerstdagen!

Ds. Tjerk Bosscher

Diensten

Iedere zondagochtend start de dienst om 10:00 uur. U bent vanaf 09:30 uur welkom!

Adres

Kerkgebouw de Schutse
Schutstraat 147
7907 CD Hoogeveen